Test: antenne opstelling

Vandaag een korte test gedaan met de HyEndFed antenne. Ik probeer uit te zoeken of het veel uitmaakt als de antenne horizontaal of diagonaal (sloper) is opgesteld. Men zegt dat dit niet veel verschil uit moet maken, maar ik zou het leuk vinden om dit eens echt te kunnen testen.

Vandaag hiervoor dus een test gedaan met WSPR. Als eerste heb ik een periode met 20W gedraaid met een diagonale antenne opstelling. Daarna een periode getest met een nagenoeg horizontale opstelling.

De resultaten zijn te vinden in de volgende spreadsheet.

Stations die mij gehoord hebben op beide opstellingen zijn vermeld. Dit bleek ook het overgrote merendeel. Een enkel station heb ik verwijderd, omdat die mij maar in één van beide opstellingen hoorde. Of dit nou lag aan het tijdstip van QRV zijn van het andere station, de condities of heel misschien wel de antenne opstelling weet ik natuurlijk niet. Maar gezien het beperkte aantal vermoed ik de eerste twee factoren. Verder viel het op dat de stations die mij met de horizontale opstelling hoorde en op de diagonale niet, qua lokatie niet heel afwijkend zaten met de stations die mij in beide opstelingen hoorde. Hiermee lijkt de richtingsgevoeligheid van de antenne dus mee te vallen.

Conclusie: op basis van WSPR lijkt de opstelling inderdaad niet uit te maken. Wat mij wel opviel is dat wanneer WSPR gebruikt wordt er zoals het er nu naar uitziet een harmonische wordt gecreëerd (vermogensverlies dus eigenlijk) die wordt uitgezonden. Ik zal dit binnenkort eens wat verder uitzoeken en op deze site plaatsen. De oplossing zit hem waarschijnlijk in het gebruik van de juiste filtering, iets wat sinds de komst van mijn FlexRadio FLEX-3000 nu zeer goed te regelen valt en nu dus ook visueel zichtbaar te maken is. Wordt vervolgd.

This entry was posted in Antennes. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *