Test: Hy End Fed antenne

Met dank aan Frank (PA2DKW) heb ik de Hy End Fed antenne kunnen uitproberen bij mij thuis. Resultaten zijn tot nu toe erg goed in vergelijking met de G5RV die (vanwege de lengte) binnenshuis hangt. Aangezien de afstand van de dakkapel tot de schuur “maar” 13.7 meter bleek te zijn was het niet mogelijk de G5RV hier op te hangen. De Hy End Fed daarentegen blijkt makkelijk te passen (11.85 meter).

Het verschil in ontvangst tussen de G5RV blijkt vaak rond de 2-3 S-punten te zitten. Zwakke stations zijn wel op de Hy End Fed te ontvangen, maar niet meer op de G5RV.

Qua zendbereik heb ik nog niet veel kunnen testen, maar een korte test met WSPR leverde meteen al leuke resultaten op (Braziliƫ, Chili, Japan en zelfs Australiƫ waren te halen met 25W).

De antenne is aan de bovenzijde bevestigd met een stel ty-wraps aan de antennemast van de al reeds geplaatste Diamond X50n. Aan de schuurkant is een oog geplaatst, waaraan een draad (Nylon, 4mm van de Action) is bevestigd met een trekontlasting in de vorm van een veer en een kabelspanner (o.a. voor waslijnen) om de lijn strak te trekken.

Hieronder is het resultaat te bewonderen:

Thanks to Frank (PA2DKW) I could try the Hy End Fed antenna at my house. Results so far are very good compared with the G5RV which is placed indoors (because of lack of space in the garden). The distance from the roof to the shed is “only” 13.7 meters. Because of this the G5RV was not able to fit into this space. The Hy End Fed fits easily, it’s only 11.85 meters long.

The difference in reception compared to the G5RV is often around 2-3 S points less. Weak stations are heard on the Hy End Fed, but not on the G5RV.

I haven’t made lots of QSO’s with the Hy End Fed yet, but a short test with WSPR showed good results (Brazil, Chile, Japan and Australia were easily to reach with only 25W).

The antenna is mounted on the mast of the already placed X50n Diamond with some ty-wraps. The other side of the wire is attached to the shed.

See below for some pictures of the setup:

This entry was posted in Antennes and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *